Okvir za vrednovanje kripto žetona | RS.democraziakmzero.org

Okvir za vrednovanje kripto žetona

Okvir za vrednovanje kripto žetona

Sid Kala je tehnički direktor u Fintech firmi Acupai, i slobodni novinar specijalizovana za finansijske tehnologije, Bitcoin i criptocurrencies. On je uložio u blockchain projekte, uključujući Bitcoin, MaidSafeCoin, stranom i BitShares (pogledajte našu uređivačku politiku).

U ovom funkcijom gost, Kala daje uputstvo za dubinsku za one s obzirom ulaganje u početnoj ponudi novčića ili ICO.

Uvod

Bitcoin je bio prvi criptocurrenci pušten u javnost u januaru 2009. Od tada, bilo je na hiljade drugih po uzoru nakon toga, sa različitim stepenom sličnosti sa originalnom konceptu.

Čak rano, vrste 'altcoins' (alternate criptocurrencies) značajno varira od drugih. Uopšteno, sledeće kategorije pojavila:

  • Criptocurrencies da promenila nekoliko tehničkih ili ekonomski parametri od Bitcoin. Primeri uključuju litecoin, koji je promenio algoritam rudarska polovan, ukupan promet i blokira puta.
  • Criptocurrencies koje su izgrađene iz drugog bazu kodova zajedno sa nekim specijalizovanim svrhu. Primeri obuhvataju NKST, novčić proof-of-udela sa funkcionalnošću koja razlikovao od Bitcoin blockchain.
  • Meta-protokoli na vrhu Bitcoin. Primeri uključuju Mastercoin i komitenta, koja produži slučajeva korišćenja Bitcoin izgradnjom sloj na vrhu toga, ipak koristeći bitcoin kao osnovni protokol.

Zajedno sa početnih aktivnosti, četvrti tip kripto tokena javili. Ovo razlikovala od prethodne criptocurrenci bonove, što je primarni zahtev nije za upotrebu kao valute. Umesto toga, ovi tokeni su specifične za aplikacije, i traži da upotrebi te aplikacije.

Vrednost ovih kripto tokena je, ne toliko za njihovo korišćenje u razmeni roba i usluga, već upotrebu osnovne usluge koja je zahtevala ove tokene za rad. Oni su pozvani sve od "appcoins 'u' protokola tokena". Važno je napomenuti da su ekonomski i finansijski principi ove kripto tokena može biti znatno drugačija.

Nekoliko primera ovih aplikacija specifičnih kripto tokena pojavila na početku:

  • MaidSafeCoin, što je konvertovati u SafeCoin, potrebno je da koristite SAFE mrežu.
  • BitShares ima svoju oznaku koja je potrebna da se stvori tržišne podržava obezbeden sredstva i trgovinu one na blockchain.
  • Storj ima svoj maternji kripto token za primjenu decentralizovanog skladištenja.

Ethereum, drugi po veličini kripto znak nakon Bitcoin, osnovano na istom principu, što omogućava svakome da stvori proizvoljno složene pametne ugovora nametnute i pogubljeni od strane blockchain. Nativna kripto znak, etar, koristi se za nagradi one koji vode proračune mreže.

Fleksibilnost sa kojima ugovori mogu biti programirani na Ethereum je dovelo do mnogih projekata na listu oglasa svoje aplikacije specifične kripto tokene na platformi. Samo u prošloj godini, videli smo sve vrste aplikacija, od digitalnih prava upravljanja na u igri valutama, koji se vode kao kripto tokene na Ethereum. Neki alternativni blockchains, kao talasi, izgrađeni su posebno da pomogne novim projektima pitanja i upravljati ovim kripto tokena.

Ono što je MCK?

'Prve kovanice ponude ", ili Icos, predstavljaju oblik crovdfunding i bootstrapping za kripto projekte, gde je osnivanje tim dobije sredstva za razvoj projekta od pristalica, u zamenu nagrađivanje onih investitorima sa kripto tokena.

Icos su moguće za sve vrste kripto tokene gore navedenih. Međutim, oni su postali najistaknutiji za aplikacije specifične kripto tokena.

Jedan od prvih dokumentovanih slučajeva jednog ICO je mastercoin, koja se podigla oko 5.000 bicoins u 2013. Za nekoliko kratkih godina, Icos su postali dominantan oblik finansiranja novih kripto projekata - pomažu ekipe podigne novac za razvoj i završetak projekata koji oni ne bi mogli da podignu preko tradicionalnim sredstvima kao što su VC ili anđela investitora.

U 2016. Samo, Icos podigao više od 100 miliona $ za svoje podsticanje projekata.

Izazovi u vrednuje Bitcoin

Bitcoin ne dozvoljava sebi da se lako modele. To je deo valutu, delom roba i deo tehnologije. Njegova istorija cena je suviše nova da pouzdano backtest modeli, i, za razliku od korporacije, Bitcoin nema novčani tok ili dobitak koji može predvideti u budućnosti.

Nekoliko pokušaja da se da obezbede modele za procenu za Bitcoin, od modela makro-finansijske indicatorsto troškova za-proizvodnju. Međutim, niko ekonomski ili finansijski model je pokazala da je pouzdan pokazatelj vrednosti Bitcoin u privredi, ili je bio pouzdan u predviđanju njegovu vrednost na tržištu. Nijedan model jedna procena je prihvaćen od strane učesnika na tržištu, bilo.

S obzirom na ove izazove u vrednovanje digitalni valutu, što je dvostruko teško da pokuša da vrednosti drugim sličnim criptocurrencies (recimo, na primer, litecoin). Međutim, postoje i druge vrste kripto tokena koji imaju različite ekonomske, finansijske i criptocurrenci-kao što su karakteristike od Bitcoin koje su mnogo lakše model za potrebe procene.

Kripto token ekosistemi kao privrednih subjekata

Postoje mnogi izazovi u vrednovanje Bitcoin i Bitcoin nalik criptocurrencies kako je gore navedeno. Međutim, postoje određene tokeni, posebno za aplikacije kripto tokena, koji mogu da se modeluju, ne kao valute, već kao privrednih subjekata. To nam omogućava da koristite neke od istih metoda procene ovih tokena kao i mi za akcije.

Najveća prednost lečenje kripto tokena kao zalihu za svrhe procene je da nam omogućava da koriste postojeće dobro utvrđene ekonomske i gotovinskih tokova modele koji se koriste u istraživanju kapitala danas. Izgradnjom na ovim modelima, možemo doći do fer pretpostavkama vrednosti od kripto tokena na osnovu preuzetih ulaznih parametara.

U stvari, mnogi od ovih kripto tokena radi u kripto ekosistemu koji je omogućio tokena. Projekti razlikuju po strukturi značajno jedni od drugih, međutim.

Na primer, projekat sa spoljnim izvorom prihoda koji dobija distribuira na postojeći token-nosioci će biti vrednovana veoma različito od projekta koji treba da koriste token za vožnju određenu aplikaciju, koja zauzvrat podržava cenu tokena. U svakom slučaju, iako, možemo početi od postojećih procene alata radije nego da i izgradnja modela od nule.

Investitori i istraživači treba imati u vidu da je tržišna cena kripto tokena mogu značajno razlikovati od modela vrednovanja osnovnih, jer je veliki komponenta cene je spekulativne prirode. Ovo će verovatno smanjiti ide napred, kao ekosistem sazreva.

Ekonomska struktura kripto tokena

Kada smo videli kripto tokene liči na skladištu u korporaciji za potrebe vrednovanja, možemo početi da se primenjuje neke od ekonomskih karakteristika sudova je da bivši. Za kripto nosioca token, vrednost tokena dolazi iz tri glavna izvora, baš kao i redovne lageru:

  • Dividende
  • Buibacks
  • Cena zahvalnost.

Hajde da prvo razgovaramo o cene aprecijaciju komponentu. Ovo je prisutan u mnogim kripto tokena, a pokreće usvajanjem (napomenuti da je ovo drugačije od spekulativne cene zahvalnosti). U tom slučaju, cela ekonomska vrednost ekosistema je po uzoru na osnovu ekonomskih pretpostavki, a zatim podeljena među nosiocima token. Mnogi za aplikacije kripto tokeni spadaju u ovu kategoriju.

Uzmimo primer decentralizovana skladištenje pokretanje Storj Labs. Njeni tokeni ne plaća nikakve dividende, a ne postoji koncept otkup. Međutim, ako je protokol je široko prihvaćen, vrednost Storj tokena se očekuje da se poveća.

Jednostavna Vrednovanje u tom slučaju bi bilo da se model veličinu tržišta koji Storj može predstavljati i podeli ga sa ukupnim brojem žetona u postojanju.

Neki od novijih projekata imaju komponentu i gotovine (dohodak) pored usvajanja na bazi cene zahvalnosti. To je slično korporacije sticanja profita, a korišćenjem tog profita za rast poslovanja preko neraspoređene dobiti. Je "višak" profit onda distribuira akcionarima u vidu akcija buibacks (povećati procenat vlasništva svake akcije preduzeća) i dividende (obezbedi distribuciju gotovine na stvarnim vlasnicima svake akciji).

Noviji trend je ka koristi ostvarene prihode da plati sve token-nosioce, slične na dividendu (zbog regulatorne nesigurnosti, moguće je da projekti u budućnosti ceradom više prema buibacks). Tradicionalno, velike korporacije su koristili oba dividende i buibacks kao način da se vrati kapitala investitorima. Međutim, kripto tokeni obično se odlučuju za samo jednu od ovih puteva.

Hajde da pogledamo različite modele koje je usvojila kripto tokena tokom godina.

Prvobitni BitShares (pred inflatornog viljuškom) je bio prvi primer kripto tokena sa otkupa nalik karakteristikama. Broj BitShares tokene je zatvorena. Svaka transakcija potrebno taksu, koja se isplaćuje u BitShares. Jedan deo ovog otišao u delegata u svojoj dokaz-of-akcija modela, a ostatak je "izgoreo".

Burning je slična buibacks što se ukupna ponuda tokena smanjuje, što svako drži nešto veći procenat od ukupne isporuke od ranije. Kao usvajanje raste, naknade (koje su uvek plaćaju u BitShares tokena) povećanje, tako da se broj tokena spaljena povećava, tako slanje kapitala vlasnicima simboličnim.

Augur usvojene čiste karakteristike dividendi nalik svojim tokena, pod nazivom "ugled" (REP). Sve takse generiše na tržištu se distribuira na REP nosiocima (u etru) koje ispravno glasali za sastanak (odnosno glasali uz konsenzus). Kako se broj tržišta rastu, prihod od držača REP treba da raste.

Za razliku od nekih drugih projekata, ova odluka alokaciju kapitala vrši se putem pametnih ugovora, bez učešća bilo koja grupa, koja olakšava vrednosti.

Iconomi, decentralizovana upravljanje fondom platforma, usvojila dividendi nalik karakteristike, ali sa odvajanjem u neraspoređene dobiti i distributivnih zarada. Ovo je najsličniji odluke o dodeli kapitala korporacije danas.

Projekat će generisati ostvarene prihode (u etru) u obliku prihoda od upravljanja sredstvima i naknada. Deo ovih naknada se zadržavaju od strane same kompanije za tekuće poslovanje i troškove. Ostatak se šalje nosiocima token. Koliko od ukupnih prihoda ide u distribucijama u odnosu na neraspoređene dobiti je prepušten tima.

Mi smo tek treba da vidimo kripto žetone sa velikim strukturi koja se sastoji od oba duga i kapitala. Takav kripto ekosistem bi trebalo jake dobit potencijal i sposobnost da se smanji sa povećanjem kapitala.

U ovoj fazi, ne vidimo takve karakteristike, ali je moguće, pa čak i verovatno da će buduće kripto ekosistemi inteligentno korišćenje dug za poboljšanje povratak. Takav sistem bi omogućio postavljanje na tržištu na bazi kamatne stope za kripto tokena, a možda i daju naznake stopom bez rizika.

Metodologije vrednovanja za kripto tokena

Različiti kripto tokeni su pogodni za korišćenje različitih modela vrednovanja, ali možemo da koristimo mnoge od alata koji istraživački jednakost nam već pruža s.

Obično postoje dva koraka koji su uključeni u vrednovanje kripto token: modeliranje veličinu tržišta i obim da projekat može da dostigne plus kako tržište domet prevodi za povratak na pojedinim kripto tokena. Ekonomski, dividende i buibacks su slične. Međutim, investitor pretpostavke o usvajanju na tržištu može da varira.

Procena veličine tržišta može biti odozgo na dole ili odozdo na gore.

Kao primer bivšeg, razmislite Storj od našeg prethodnog primera. U top-dovn pristupa, jedan će početi sa ukupnom površinom od adresibilne tržišta, što u ovom slučaju je čuvanje datoteka. Onda proceniti koliki procenat tog tržišta može biti zarobljen od strane Storj u datom vremenskom okviru.

U drugi pristup, odozdo prema gore, moglo bi se početi sa postojećom veličinom tržišnog Storj i praviti pretpostavke o stopi rasta tog tržišta. Ponekad će kombinacija ovih pristupa treba da se koristi.

Obraćajući veličinu samog tržišta može biti izazov. Investitori bi trebalo da pogledate informacije od postojećih kompanija. U primeru skladištenje fajlova, može se pogledati na podacima iz Dropbok i Bok, dva postojeća više milijardi dolara kompanijama u prostoru, i proceniti veličinu tržišta. Odatle, možemo da napravimo pretpostavku o tome koji procenat ukupnog tržišta može biti zarobljen od rešenja kao što je Storj.

Kao primer pristupa odozdo prema gore, razmislite SingularDTV, koja se podigla $ 7.5m u svom ICO prošle godine. Komunikacija investitor projekta (od uklonjen, ali arhivirani) pokvario projekcije prihoda brojeve po projektu. Na primer, oni pretpostavili dokumentarni film će generisati 200.000 plaćenih stavove, sa svakim pogledom plaćaju $ 2.60.

Ovo je tipičan Pristup odozdo prema gore, gde se vrednuju pojedinačne komponente, a zatim vrednost celog preduzeća se procenjuje na osnovu zbira delova. Investitori bi trebalo uglavnom ne slažu sa brojevima koje pružaju sami timova, ali i dalje mogu koristiti okvir za njihove potrebe procene.

Kada se dobije procene veličine tržišta i zarada, investitori mogu koristiti osnovne procene okvire kao dividenda diskontnu model, koji daje sadašnju vrednost na osnovu projektovanih zarada i dividendi, ili relativne procene modelthat poredi kripto ekosistem u postojećim firmama koje imaju dobro definisan cene, na primer zbog kompaniji kojima se trguje na javnom tržištu (na primer, u odnosu Storj do Bok).

Suma od delova procene je takođe prilično uobičajeno. Kao primer, Iconomi ima tri različita proizvoda koji ostvaruju prihod: kripto indeksa poput fond sa naknade za upravljanje, proizvod fond poput kripto hedge sa obe uprave i naknada performansi, kao i platformu za upravljanje sa naknada za korišćenje. Svaki deo treba modelirati odvojeno da se dođe do konačnog procene tokena.

Važan faktor za shvatiti kada vrednovanja kripto tokena je da su prirodno predstavljaju veći rizik nego što redovne počeci. Podaci ne podržava baš dugovečne kripto tokena. Tržišta su nove, a potražnja može biti nestabilna. Pretpostavka odlasku-zabrinutost može biti potrebno da se revidira umjesto da vrednuju ove žetone na osnovu ograničenog trajanja.

Investitori bi trebalo da stoga zahtevaju veću premiju rizika za ulaganje u ovim tokena, i zahtevaju veću marginu bezbednosti.

Vrednovanja izazovi

Zbog veoma kratkoj istoriji takvih kripto tokena i kripto-ekonomskih sistema, postoji nekoliko izazova sa kojima se investitori suočavaju kada pokušavaju da vrednuju ove projekte.

Prvo je kratka istorija kripto tokena je generalno pokazala još kraći životni vek mnogih projekata. Ovo je posebno tačno jer projekti predstavljaju glavni-agent problemdue veliki da većina tokena se poklanja kroz Icos.

Ovo se razlikuje od pokretanja koji se obično postavlja novac u nizu različitih rundi tokom nekoliko godina. U dogledno vreme, kripto tokeni će verovatno biti prodat javnosti u nekoliko faza, u zavisnosti od različitih prekretnice pogođene projektom.

Drugo, do sada za većinu kripto projekte stopa uspeha nije baš ohrabrujuće. To čini projektovanje novčane tokove i zaradu u budućnosti veoma težak, jer će briga pretpostavka ne može biti važeće. Modeli poput modela dividenda-diskonta pretpostaviti dividende u nedogled. Ako projekat ima životni vek umesto pet godina, procena mogu biti veoma različiti.

Treće, postoji rizik bez stopa komplet za tržišta kripto. To otežava diskontovanje budućih novčanih tokova do danas. Postoje neki tržišni kamatne stope na berzi koji daju do kratkog prodavaca, ali da su podaci teško doći, a teško je zaključiti stopa bez rizika od podataka.

Četvrto, obično postoji neki nivo sistemskog rizika povezanih sa kripto tržištima koja ne mogu da se raznovrsne daleko. Industrija je suviše povoju za to. Zato investitori uzimaju i na rizik i tržišni rizik projekta specifične kada ulažu u ovom sektoru.

Sistemski rizik je veoma teško predvideti, s obzirom na kratak vremenski period, i jedinstvena u industriji. Sve od teških viljuške do novih kripto napada su izvor sistemskog rizika da tradicionalni investicije ne pate od.

Peto, mnogi projekti su zavisni, što izaziva opasnost zavisnosti projektima. Na primer, kripto projekat gradi na Ethereum će biti pogođeni stvari koje se dešavaju u Ethereum, kao bubu našao u prevodilac, ili napad na Ethereum mreži.

I, dalje, kao slojevi ekosistem izgradi, ovaj rizik zavisnost produbljuje.

Za više detalja o razvoju 'ICO' tržištu, pročitajte poslednji izveštaj CoinDesk istraživanje je.

CriptocurrenciICOsCriptoeconomics

Slične vesti


Post ICO

Ne ICO: Hedge Fund Numerai oslobađa žeton za blokiranje, ali preskoči finansiranje

Post ICO

ICO Debate izlaže Rift u Enterprise Ethereum Alliance

Post ICO

Iza crvene trake: put ka prodaji žetona

Post ICO

Zašto Blockchain treba više neuspeha da uspije

Post ICO

Tržišta nedeljno: Mogu li centralne banke izazvati bitkoin reli?

Post ICO

ICOs: Beauti, Zver i JFK

Post ICO

MIT Media Lab direktor: ICO privlače pogrešne ljude

Post ICO

Token samit iznenađenja: OpenBazaar će pokrenuti novi novčići

Post ICO

Menadžer novca Josh Brovn: ICO su tamo gdje će se prevara dogoditi

Post ICO

Bitcoin trgovci Usvojite Čekajte i vidite Stance Kako China Impact Bade

Post ICO

Investiciona firma Blockchain Capital pokreće ICO od 10 miliona dolara

Post ICO

Inside Bitcoins NIC Names Circle, Blockchain CEOs kao glavni govornici