Decentralizacija protiv skale: rastuću borbu kripto | RS.democraziakmzero.org

Decentralizacija protiv skale: rastuću borbu kripto

Decentralizacija protiv skale: rastuću borbu kripto

Ne možete imati svoju tortu i jesti i ona, stara izreka. U criptocurrenci prostoru, veliko je pitanje da li može imati decentralizaciju i smanji ga previše.

Borba između ova dva cilja je postao izraženiji kao nalet novih entuzijasta su ušli u prostor, vukla po tehnologiji koji pluta kao fik za mnoge svetske probleme (dobro, to i pohlepa).

Naglašavajući hitnost problema, veliki broj istraživača uče da postoji ravnoteža između decentralizacije - ključ ne-finansijske motivacije za criptocurrenci i blockchain uzbuđenja - i sposobnost ovih mreža "da smanji na sve većeg broja korisnika.

Cambridge Universiti istraživač Adema EFE Gencer objašnjava tešku dobro, govori CoinDesk:

"Ključni podsticaj iza interesa u blockchains je decentralizacija vlasti između entiteta sa minimalnim poverenju odnosima. Ali, postoji fundamentalna tenzija između skali i decentralizacije. Iako znamo kako da se razmere, skaliranje rešenja može zahtevati ugrožavanja decentralizovano prirodu blockchains. "

I ova dilema postaje sve ozbiljniji kao suočavaju korisnici duboke transakcija zaostalih predmeta i rastuće naknade transakcije na najpopularnijih blockchains koje se bave težine povećane usvajanje.

Kao odgovor, mnogi se pitaju da li je blockchain zaslužuje svu pažnju da je trenutno prima - ili ako je to još jedan overhiped tehnološki sektor gde očekivanja nadmaši stvarnu korisnost.

U ovom trenutku, postoje rešenja u fazi razvoja, kao što su Lightning Netvork Bitcoin, ali uvek postoje kompromisi koje treba doneti.

Gencer novi paperand nekolicina drugih nedavno je objavio istraživanje koliko decentralizovana najpopularniji blockchains su, i kako otporna će biti u budućnosti odvode preuzeo kontrolni snagu kao nove tehnologije za skaliranje se doda.

Preslikavanje debate u Bitcoin zajednice o najbolji način za prevazilaženje problema, istraživači su svaki naglasio različita moguća rešenja u svojim zaključcima: on-lancu, off-lanca i na nivou konsenzus protokola.

Koliko decentralizovana?

U svom radu, Gencer i njegovi koautori imaju za cilj da "naučno kvantitativno" decentralizacija mreža Bitcoin i Ethereum.

Da bi to uradili, papir okuplja niz pokazatelja, uključujući i koliko rudari (zainteresovanih strana da naruče i verifikacije transakcije na mreži sa korišćenjem kompjuterskog hardvera) mreža ima, koliko čvorovi, koliko protok je potrebno poslati blokovi preko mreže i tako dalje.

Gledajući ove veliku sliku može da pomogne istraživačima da potencijalno reši problem skalabilnosti. Gencer rekao CoinDesk:

"Iako znamo kako da se razmere, skaliranje rešenja može zahtevati ugrožavanja decentralizovano prirodu blockchains."

Imajući to u vidu, istraživanje baca malo svetla na "održivost različitih predloga skaliranja."

Na primer, veličina bloka može da se poveća i do 1,7 puta da se poboljša na-lanac skaliranje bez ugrožavanja decentralizaciju, na neki način, naći autori.

Vredi napomenuti Gencer i nalazi njegovih kolega su žestoko raspravlja na društvenim medijima. Obzirom da je decentralizacija je tako kompleksan imovina za merenje u sistemu kao što je Bitcoin, mnogi tvrde drugi elementi decentralizationvould treba uzeti u obzir da kompletnu sliku.

Širenje 'trougao'

Drugi kvantitativno fokusiran rad istražuje pitanje je objavljen na ArKsiv prošle nedelje Greg Slepak, osnivač decentralizovana tehnologije neprofitnih OkTurtles.

U radu je opisana "osnovnu teoriju" iza problema skalabilnosti putem trougla (drugi istraživač, osnivač okean Protokol Trenta McConaghi, nezavisno je došao sa istom idejom).

Svaka tačka trougla predstavlja jednu od tri osobine koje treba blockchains - razmera, sposobnost da podrži više korisnika; decentralizacija, stanje stvari u kojima niko nije entitet kontroliše sistem; i konsenzus, sporazum između svake čvoru o validnosti transakcija.

Kao što jedna linija trougla može dotaći samo dva od tri tačke, isto tako, su blockchain programeri samo u stanju da se fokusira i uspeti u dva od tri osobine potrebne za decentralizovane blockchains.

Na primer, blockchain programeri mogu imati sistem koji vage i doseže konsenzus, ali će biti na uštrb pune decentralizacije.

Ipak, istraživanje Slepak je više optimizma nego Gencer je, pošto je papir tvrdi da je dokaz da je off-lanac mreže, kao što su Lightning mreže, može da "zaobići" ovu lukav trio kompromisima.

Da biste to uradili, papir tvrdi, van lanca rešenja kao munja mreže Bitcoin može "opustiti" definiciju konsenzusa. Umesto da zahteva čvorovi da drže svaku transakciju koja se ikada dogodi u okviru sistema, čvorovi potrebno je samo da pratite neke transakcije koje zahteva korisnika u "retkim trenucima. '"

Tvrdeći da je njegova istraživanja opisuje, u više formalnom smislu, su kompromisi koji su bili u srcu dugogodišnji skaliranja rasprave Bitcoin je, Slepak rekao CoinDesk:

"Ovo izgleda veoma bitno za mene s obzirom na frka oko [Bitcoin je] blok veličine debate."

Baza laier

U međuvremenu, Univerzitetskog koledža u Londonu postdoktorskim istraživač shehar Bano & je takođe istražuje zagonetku skaliranje / decentralizacije, ali se odnosi na konsenzusu protokola svakom pojedinačnom blockchain je.

U radu pod nazivom "sistematizacija znanja," Bano & agregati niz različitih konsenzus protokola, uključujući i dokaz-of-rada (koji Bitcoin koristi) i dokaz-of-akcija, i upoređuje ih, kako da shvatim gde je razvoj žele.

"Istraživači onda možete pogledati na tome i mislim:" O, ja mogu da doprinesu ovde, 'ili' Oh, ovde je jaz, ' ", rekao je Bano &.

Uprkos ogromnom obimu rada, decentralizacija je bio jedan od glavnih ustupaka Bano & navedenih u razgovoru sa CoinDesk.

"Jer ono što se pojavljuje u nekim blockchains je da, dok se sistem decentralizovana, nekako zbog strukture upravljanja i prirode protokola, centralizacija ponovo dogodi", rekla je ona. Sada "Možemo videti sa Bitcoin rudarstvo," gde samo tri poolsaccount za otprilike 56 odsto hashing vlasti.

Rešavanje problema će zavisiti od razvoja boljih konsenzus protokola, Bano & tvrdi, zaključujući:

"Ostale karakteristike su zaista šlag na tortu. Konsenzus protokoli su kolač."

Slične vesti


Post Ethereum

Bitcoin i Zakon o konzervaciji energije

Post Ethereum

Ethereum Classic Cijene su 20% kao trgovac

Post Ethereum

Kineski strah širi se izvan bitkoina kao slajdova tržišta krijumčarenja

Post Ethereum

IPO i projekti osiguranja osvajaju 2,000 funti na Blockchain Hackathon

Post Ethereum

Microsoft pokreće radnu grupu za bezbednosne ugovore

Post Ethereum

$ 100k stipendije Peter Thiel dodeljena Vitaliku Buterinu iz Ethereuma

Post Ethereum

Ethereum pokreće vlastiti etarski novac, sa milionima koji su već prodati

Post Ethereum

3 pametne pogrešne konvencije

Post Ethereum

Cripto 2.0 Roundup: Etereums Counterparti Fork i Glasaj za obojene kovanice

Post Ethereum

LendingRobot je prebacivanje investicionih zapisa u javni blockchain

Post Ethereum

UN želi da usvoji Bitcoin i Ethereum - i uskoro

Post Ethereum

Ethereum: vredan FinTech Sandbok