Mitski neumetnost mitogena | RS.democraziakmzero.org

Mitski neumetnost mitogena

Mitski neumetnost mitogena

Dr Gedeon Grinspen je osnivač i direktor Coin nauka, kompanije iza MultiChainplatform za privatne blockchains.

U ovom mišljenju komadu, Grinspen napada ideju da se istina nepromenljivost da se postigne u blockchain sistemima, tvrdeći da više u odnosu definiciju ove funkcije bolje sumira ono što je tehnologija može postići.

"Najviše dobro, nego što postoji veća, je blockchain, a samim tim je nepromenljiva dobro, stoga zaista večno i stvarno besmrtan."
- Sveti Avgustin, de Natura Boni, ja, 405 LE (sa male izmene)

Ako pitate nekoga dobro informisani o karakteristikama blockchains, reč "nepromenljivo" neminovno pojaviti u odgovoru.

U običnom engleskom jeziku, ova reč se koristi da označi nešto što nikada ne mogu biti modifikovani ili promenjene. U blockchain, odnosi se na globalnu log transakcija, koja nastaje konsenzusom između učesnika lanca u. Osnovna ideja je ovo: jednom blockchain transakcija je dobila dovoljan nivo validacije, neki kriptografija osigurava da nikada ne može biti zamenjen ili obrnut.

Ovo označava blockchains kao različite od redovnih fajlova ili baze podataka u kojima podaci se mogu menjati i brisati na volji. Ili tako teorija ide.

U bučnog areni blockchain rasprave, nepromenljivost je postala kvazi-religijski doktrina - jezgro verovanje da ne mora da bude uzdrman ili pitanje. I baš kao doktrina u glavnim religijama, članovi suprotstavljenih koriste nepromenljivost kao oružje podsmeha i podsmeh.

Protekla godina je svedok dva ugledna primera:

Kao prvo, criptocurrenci zagovornici tvrde da nepromenljivost se može postići samo putem decentralizovanih ekonomskim mehanizmima, kao što je dokaz-of-dela. Iz ove perspektive, privatni blockchainsare smešan, jer oni zavise od kolektivne dobrog ponašanja poznate grupe validatora, koji očigledno ne može verovati.

Prezir je takođe bio directedat ideji uređivati (ili promenljivo) blockchain, u kojem retroaktivne izmene mogu biti napravljene u istoriji transakcija pod određenim uslovima. Mockers postavila pitanje: "Šta je to moglo da bude tačka na blockchain ako njen sadržaj može lako da se promeni"

Za one od nas na marginama, to je zabavno da gledaju klevetanje. Ne samo zbog oba kritika su jasno u pravu. Oba potiču od fundamentalnog nerazumevanja prirode nepromenljivosti u blockchains (i zaista bilo računarskog sistema).

Za one koji kratko na vreme, ovde je poenta:

U blockchains, ne postoji takva stvar kao savršen nepromenljivosti. Pravo pitanje je: Koji su uslovi pod kojima određeni blockchain može i ne može da se promeni? I ne ti uslovi odgovaraju problem pokušavamo da rešimo?

Da Drugačije rečeno, transakcije a blockchain je nisu pisani u Božijem umu (uz izvinjenje da Augustine gore). Umesto toga, ponašanje u lancu zavisi od mreže telesnim računarskih sistema, koji će uvek biti podložni uništenje ili korupcije. Ali, pre nego što se u detalje kako, da nastavimo po kratkim crtama neke osnove samih blockchains.

Blockchains ukratko

Blockchain radi na skup čvorova, od kojih svaki može biti pod kontrolom posebnog preduzeća, pojedinca ili organizacije. Te tačke se međusobno povezuju u gustu peer-to-peer mreže, tako da niko čvor deluje kao centralna tačka kontrole ili neuspeha.

Svaki čvor može generisati i digitalno potpisivanje transakcija koji predstavljaju operacije u nekoj knjizi ili baze podataka, i ove transakcije brzo propagirati na druge čvorova preko mreže u trač-kao način.

Svaki čvor samostalno proverava svaki novi dolazni transakciju za valjanost, u smislu: (a) je saglasan sa pravilima blockchain je, (b) njegov digitalni potpis i (c) bilo u suprotnosti sa ranije viđeni transakcije. Ako je transakcija prolazi ove testove, ulazi lokalnog lista koja čvora privremenih nepotvrđenim transakcija (u 'memorija bazen "), i da će biti prosleđeni na svojim vršnjacima.

Transakcije koje ne se odbaciti, dok drugi čija procena zavisi od nevidljivih transakcija su smešteni u privremenom holding oblasti (The 'siroče bazena').

U redovnim intervalima, a novi blok generiše jedna od 'validator "čvorova na mreži, koji sadrži set as a ipak nepotvrđene transakcije. Svaki blok ima jedinstveni identifikator 32-bite zove "heš", koja je u potpunosti određuje sadržaja bloka je. Svaki blok sadrži i oznaku i link na prethodnu blok preko njen hash, stvarajući doslovno "blockchain 'unazad, do samog početka.

Baš kao i transakcije, blokovi propagiraju preko mreže na način koji je peer-to-peer i nezavisno proverio svaki čvor. Da bude prihvaćen od strane čvora, blok mora da sadrži skup važećih transakcija koje nisu u suprotnosti sa međusobno ili sa onima u prethodnim blokovima povezane. Ako blok prolazi ova i druge testove, dodaje se taj čvor je lokalnu kopiju blockchain, a transakcije unutar su "potvrdili". Sve transakcije u memoriju bazenu ili siroče bazen noda koji su u sukobu sa onima u novom bloku su odmah odbačene.

Svaki lanac koristi neku vrstu strategije da obezbedi da se blokira generiše mnoštva njegovih učesnika. Ovo osigurava da nijedan pojedinac ili manja grupa čvorova može preuzeti kontrolu nad sadržaja blockchain je.

Većina javnih blockchains kao Bitcoin upotrebe 'dokaz-o-radu "koji omogućava blokira da se napravi od bilo koga na internetu koji može da reši besmisleno i prijateljski teško matematičke zagonetke. Za razliku od toga, u privatnim blockchains, blokovi imaju tendenciju da bude potpisan od strane jednog ili više dozvoljenih validatora, koristeći odgovarajuću šemu kako bi se sprečilo kontrolu manjina. (Naš proizvod MultiChain koristi tehniku koja se zove 'rudarski različitost "koja zahteva minimalni procenat dozvoljenih validatora da učestvuju u cilju stvaranja važeću lanac.)

U zavisnosti od mehanizma konsenzusa koristi dva različita validator čvorišta može istovremeno generisati suprotstavljene blokove, od kojih oba pokazuju na isti prethodni. Kada takva "viljuška" dogodi, različiti čvorovi u mreži će prvo videti različite blokove, vodeći ih da imaju različita mišljenja o nedavnoj istoriji lanca.

Ove vile se automatski rešeno do blockchain softvera, uz konsenzus jednom došao novi blok stigne na jednom od grana. Čvorovi koji su na kraćoj grani automatski unazad svoj poslednji blok i replai dva bloka na duže jedan. Ako smo zaista sreće i obe grane su proširena istovremeno, sukob će biti rešen posle trećeg bloka na jednoj grani, odnosno jedan posle toga, i tako dalje. U praksi je verovatnoća viljuške postojanih opada eksponencijalno kao svoje povećava dužinu. U privatnim lanaca sa ograničenim skupom validatora, verovatnoća se može redukovati na nulu posle malog broja blokova.

Ipak, važno je imati na umu da svaki čvor radi na kompjuterskog sistema u vlasništvu i pod kontrolom određene osobe ili organizacije, tako da blockchain ne može prisiliti da uradi bilo šta. Svrha lanca je da pomogne iskreni čvorovi da ostanu u sinhronizaciji, ali ako je dovoljno njegovih učesnika odluče da menjaju pravila, nikakva zemaljska sila može da ih zaustavi.

Zato moramo da zaustavimo pitanje da li je određeni blockchain je zaista i apsolutno nepromenljiv, jer će odgovor uvek biti. Umesto toga, treba uzeti u obzir uslove pod kojima određeni blockchain može da se menja, a zatim proverite da li je udoban sa tih uslova za slučaj korišćenja imamo na umu.

Mutabiliti u javnim lancima

Vratimo se na dva primera navedenih u uvodu, u kome je doktrina nepromenljivosti je korištena kao osnova za podsmeh.

Počećemo sa tvrdnjom da su procedure za zajedničku potvrdu koriste u permissioned blockchains ne mogu dovesti do "pravog nepromenljivosti 'obećanoj javne lancima.

Naravno, ova ispravka ne može biti izvršena, jer svaki Ethereum korisnik kontroliše svoj kompjuter. Ipak, ona je javno podržao Vitalik Buterin, Ethereum je tvorca, kao i mnogih drugih lidera zajednice. Kao rezultat toga, većina korisnika ispunjeni, a blockchain sa novim pravilima zadržao naziv "Ethereum '.

Manjina ne slaže sa promenom i nastavila blockchain u skladu sa svojim originalnim pravilima, osvajao titulu "Ethereum klasik". Preciznije izbor imena može biti 'Ethereum ugrožen "i" Ethereum čisti ". U svakom slučaju, demokratija je demokratija, i (pragmatična i popularni) "Ethereum 'sada vredi više od 10k (u idealistički, ali van stroja)' Ethereum klasik".

Sada, hajde da razmotrimo manje blagonaklono način na koji javnost blockchain nepromenljivost može biti narušen. Podsetimo se da je stvaranje blok ili "miniranje" u Bitcoin i Ethereum koristi dokaz-of-rada šemu, u kojoj je matematički problem mora biti rešen kako bi se stvorio jedan blok i tvrde svoju nagradu. Vrednost ove nagrade neizbežno pretvara rudarstvo u trka u naoružanju, sa rudarima konkurentnim da se reše problemi brže. Da to nadoknadi, mreža periodično podešava teško da održava konstantnu brzinu stvaranja bloka, jednom na svakih 10 minuta u Bitcoin ili 15 sekundi u Ethereum.

U poslednjih pet godina, difficultihas Bitcoin je povećan za faktor 350.000 puta. Danas, velika većina Bitcoin rudarstva odvija na skupe specijalizovanog hardvera, na mestima gde je vreme hladno, a struja je jeftina.

Na primer, $ 1,089 će ti kupiti Antminer S9, koji mine blokira 10.000 puta brže nego bilo koji desktop računara i sagoreva 10 puta više električne energije. To je sve daleko od demokratskih ideala za koje se stvorili Bitcoin, čak i ako to ne čine blockchain izuzetno bezbedna.

Pa, nekako obezbedi. Ako neko želi da podrije nepromenljivost na Bitcoin blockchain, evo kako bi to rade. Prvo, oni bi instalirati više rudarski kapacitet od ostatka mreže put zajedno, stvarajući takozvanu '51% napad ". Drugo, umesto otvoreno učestvuju u procesu rudarstvu, da bi moja njihova "tajna grana ', koji sadrži god transakcije su odobri i cenzurišu ostatak. Konačno, kada je željena količina vremena prošlo, da će anonimno emituju njihove tajne granu na mreži.

S obzirom da je napadač ima više rudarski snage od ostatka mreže, njihov ogranak će sadržati više dokaza bez posla nego javnom jedan. Svaki Bitcoin čvor će zato prebaciti, jer pravilima Bitcoin navode da je više teških područne pobedi. Bilo je ranije potvrđeno transakcije u tajnom grane će biti obrnuta, i Bitcoin proveli može poslati negde drugde.

Do sada, najviše Bitcoin vernika će se smejati, jer sam napisao "instalirati više rudarski kapacitet od ostatka mreže stavio zajedno", kao da je to lako. I oni imaju pravo, jer naravno da nije lako, inače mnogo ljudi već bi to uradio. Treba ti mnogo rudarske opreme, i mnogo struje da ga moć, a oba koštati mnogo novca. Ali ovde je nezgodna činjenica da je većina bitcoiners pere preko: za vladu bilo koje zemlje srednje veličine, novac potreban je još mala promena.

Hajde da proceni troškove napada 51% koji preokreće godinu dana Bitcoin transakcija. Po trenutnoj ceni Bitcoin od 1.500 $ i nagradu od 15 bitcoins (uključujući transakcione naknade) po 10 minuta blok, rudari zaraditi oko 1,2 milijarde $ godišnje ($ 1500 - 15 - 6 - 24 - 365). Pod pretpostavkom (opravdano) da nisu ukupna gube novac, ili barem ne gubi mnogo, to znači da su ukupni rashodi miner takođe mora biti u istom opsegu. (Ja sam pojednostavljenja ovde amortizuje cenu jednokratnu kupovine rudarske opreme, ali $ 400 će ti kupiti dovoljno Antminer 9s da odgovara rudarski kapaciteta aktuelnog Bitcoin mreže, tako da smo na pravom Ball Park.)

Sada, da o reportsthat Bitcoin se koristi od strane kineskih građana da zaobiđu kapitalne kontrole njihove zemlje. I smatramo dalje da prihodi od poreza kineska vlada su oko $ 3TN godišnje. Da li bi vlada nedemokratski zemlje troše 0.04% svog budžeta da ugasi popularna metoda za nezakonito uzimanje novca iz te zemlje?

Ja ne bih tvrdio da je odgovor nužno da. Ali, ako mislite da je odgovor je definitivno ne, da si više nego malo naivno. Posebno imajući u vidu da je Kina navodno koristi 2 millionpeople policiji internet sadržaja, koji iznosi $ 10 milijardi / godišnje, ako pretpostavimo da niske plate od $ 5,000. To znači da je trošak unazad godinu dana Bitcoin transakcija u perspektivi $ 1,2 milijarde.

Čak i ova analiza umanjuje problem, jer je kineska vlada mogla mnogo lakše i jeftinije podrivaju Bitcoin mrežu. Čini se da je većina Bitcoin rudarstva odvija u Kini, zbog jeftine hidroelektrane i drugih faktora. Imajući u vidu nekoliko tenkova i voda, kineska vojska mogla fizički iskoristi ove Bitcoin rudarskih radova, i repurpose ih cenzuriše ili poništi transakcije. Dok bi šira Bitcoin svet nesumnjivo primetili, nema ništa moglo uraditi bez fundamentalno izmene strukture upravljanja (a samim tim i prirodu) od Bitcoin sebe. Šta je to bilo cenzura besplatno novac?

Ništa od ovoga ne treba tumačiti kao kritika dizajna Bitcoin je, ili predviđanje da će mreža katastrofa stvarno dogoditi. Bitcoin blockchain je izvanredan komad tehnike, možda čak i savršeno radi njegov tvorac (a) imao na umu. I ako bih morao da se kladim, kladio bih se da Kina i druge vlade verovatno neće napasti Bitcoin na ovaj način, jer to nije u njihovom krajnjem interesu da to uradi. Verovatnije je, da će se fokusirati svoju gnev na svoje više ne može otkriti rođaka kao instrument tabli, zcash i Monero.

Ipak, sama mogućnost ovog oblika ometanja stavlja criptocurrenci nepromenljivost doktrinu na svom mestu. Bitcoin blockchain i njemu sličnih nisu nepromenljive u svakom savršenom ili apsolutnom smislu. Umesto toga, oni su nepromenljiva sve dok niko dovoljno velika i bogata dovoljno odluči da ih uništi. Ipak, oslanjajući se na ekonomske troškove podrivaju mreže, criptocurrenci nepromenljivost zadovoljava specifične potrebe ljudi koji ne žele da veruju vlade, kompanije i banke.

To ne može biti savršen, ali to je najbolje što mogu da urade.

Revriteable privatne lanci

Sada idemo na privatnim blockchains, dizajniranih za potrebe vlade i velikih kompanija.

Možemo početi tako napominjući da, iz perspektive ovih organizacija, nepromenljivost na osnovu dokaza bez posla je komercijalni, pravni i regulatorni ne starter, jer omogućava bilo (dovoljno bogat) glumca da anonimno napadne mrežu. Za institucije, nepromenljivost može biti utemeljen samo u dobrom ponašanju drugih sličnih institucija, sa kojima mogu da potpišu ugovor i tužiti ako bude potrebno.

Kao bonus, privatne blockchains su mnogo jeftinije da radi, jer blokira samo treba jednostavno digitalni potpis sa čvorovima koje ih odobravaju. Dokle god se većina validator čvorova koji prate pravila, krajnji rezultat je jači i jeftiniji nepromenljivost od bilo koje javno criptocurrenci može da ponudi.

Naravno, nepromenljivost je uvek lako da potkopa ako svi učesnici u lancu odluče da to urade zajedno. Zamislimo privatnu blockchain koristi šest bolnica da sakupi podatke o infekcijama. Program u jednoj bolnici piše velike i pogrešne podatke propisane u lancu, koji je izvor neprijatnosti za druge učesnike. Nekoliko telefonskih poziva kasnije, IT odeljenja svih bolnica slažu da "unazad" svoje čvorove leđa jedan sat, izbrišete problematične podatke, a zatim omogućiti lanac da nastavi kao da se ništa nije desilo.

Ako sve bolnice pristati na to, ko će da ih zaustavi? Zaista, pored osoblje uključeno, koji će čak i znati da se to dogodilo? (Treba napomenuti da neki konsenzus algoritmi poput PBFT ne daju zvaničnu mehanizam za rollbacks, ali to ne pomogne sa vlasti, jer čvorovi su još uvek na slobodi da zaobiđe pravila.)

Sada, razmislite slučaj gde je većina učesnika jednog privatnog blockchain da se dogovorimo za unazad i ukloniti neke transakcije, ali neke uskrati svoju saglasnost. Od čvor svake organizacije je pod njenom potpunu kontrolu, niko ne može da prisili manjinu da se pridruže konsenzus. Međutim, držeći se svojih principa, ovi korisnici će se naći na viljušku svi ignorišu drugi.

Kao i vrlih zagovornika Ethereum klasika, njihovo mesto u raju bi mogla biti osigurana. Ali, ovde na zemlji, oni će biti isključeni iz procesa konsenzusa za koje je raspoređen lanac, i možda i odustati u potpunosti. Jedina praktična primena transakcija izvan konsenzusa je da služi kao dokaz u sudu.

Imajući ovo u vidu, hajde da pričamo o drugom slučaju u kome je doktrina blockchain nepromenljivosti je nekada ismevaju ideje.

Ovde mislimo na ideji AccentureOom je od koristi kameleona hashto omogućiti blok zakopano duboko u lancu koji se lako zameniti. Primarni motiv, kao što je opisano David Treat, je da omogući stari problem transakcija biti brzo i efikasno ukloniti. Prema šemi, ako supstitucija blok ne dogodi, a "ožiljak" je ostavio iza koga svi učesnici mogu da vide. (Treba napomenuti da bi bilo kasnije transakcije koje zavise od izbrisan jedan treba da budu uklonjene i.)

Teško je dovoljno naglasiti koliko je ljudi napali ovu ideju kada je objavljeno. Tvitter i LinkedIn bili zapanjeni i aflutter. I ne govorim samo o kripto gomile, koja uzima sportske zadovoljstvo u ruga ništa vezano za preduzeća blockchains. Ideja je široko udaru privatnih blockchain advokati kao dobro.

A ipak, pod pravim uslovima, ideja dozvoljava blockchains da se menja retroaktivno preko kameleonskim heševa može da ima smisla. Da bismo razumeli zašto, počinjemo sa jednostavnim pitanjem: u ovom tipu blockchain, koji bi zapravo imaju moć da zameni starih blokova? Jasno, to ne može biti nepoznati učesnik mrežu, jer bi to učiniti lanac neobuzdan.

Odgovor je da kameleon heš mogu koristiti samo oni koji imaju svoj tajni ključ. Ključ je u obavezi da omogući novu verziju bloka, sa različitim transakcijama, da dobije isti kameleona hash kao i ranije. Naravno, verovatno ne želi centralizovanu kontrolu u blockchain, tako da možemo da plan jača ima više kameleona heševa po bloku, svaki čiji ključ drži druge stranke. Ili možemo koristiti tajne sharingtechnikues da dele jednu kameleon taster taraba između više stranaka. U svakom slučaju, lanac se može konfigurisati tako da se retroaktivno blok supstitucija može da se dogodi samo ako većina ključnih nosilaca ga odobri. Da li je ovo počinje da zvuči poznato?

Dozvolite mi da donese paralelno jasnije. Recimo da delimo kontrolu nad kameleon hashes između tih istih potvrđivanje čvorove koji su odgovorni za stvaranje blokova. To znači da stari blok može da zameni samo ako većina potvrđuju čvorova se slažu da to uradi. Pa ipak, kao što smo ranije razgovarali, bilo blockchain se već može retroaktivno modifikovan od strane većine potvrđuju čvorova, preko mehanizma namotavanja i reprizu. Dakle, u pogledu upravljanja, kameleon hashes predmet na validator većinu čine nikakvu razliku uopšte.

Ako je tako, zašto se smarati sa njima? Odgovor je: optimizacija performansi, jer Chameleon heševe dozvoljavaju stare blokove da se mnogo efikasnije nego ranije ušao u lancu. Zamislite da je potrebno ukloniti transakciju od početka na blockchain koji je pokrenut za pet godina. Možda je to zbog prava Evropske unije da bude forgottenlegislation, koji omogućava pojedincima da imaju svoje lične podatke uklonjene iz evidencije preduzeća. Čvorovi ne mogu samo obrisati sporni transakciju od svojih diskova, jer bi to promenili hash odgovarajućeg blokira i slomiti kariku u lancu.

Sledeći put blockchain je skeniran ili zajednički, sve bi se raspasti.

Da bi se rešio ovaj problem bez kameleonskim heševa, čvorovi bi morao da prepiše rano blok bez problematične transakcije, izračunati bloka novu hash, zatim promenite hash ugrađeni u sledećem bloku da odgovara. Ali to bi takođe uticati na sledeći blok sopstvenu hash, koji mora biti izračunata i ažurirani u narednom bloku, i tako dalje sve putu duž lanca.

Iako je ovaj mehanizam je moguće u principu, to bi moglo potrajati sati ili dana da završi u je blockchain sa milionima blokova i transakcija. Što je još gore, dok su angažovani u ovom procesu, čvor može biti u stanju da obradi novi dolazni mrežnu aktivnost.

Tako kameleona heševe pružaju daleko više računski efikasan način da se postigne isti cilj. Ako zamislite loš transakciju kao kamen podzemna sahranjen mnogo milja, Chameleon heševe može da teleportuje kamen na površinu, umesto da nas iskopaju skroz dole, preuzeli kamen i popuni rupu.

Immutabiliti je nijansiranija

Pregledom rizik dokaz-of-rada blockchains i tehničke vrednosti kameleonskim heševa, nadam se da vas ubedio da blockchain nepromenljivost je daleko više nijansi nego da ili ne.

Da citiram Sajmon Tejlor citirajući Ian Grigg, pitanje mora uvek biti: "Ko si ti i šta želiš postići?"

Za criptocurrenci vernike koji žele da izbegnu vlade-izdao novac i tradicionalni bankarski sistem, to ima smisla da veruje u javnom dokaz-of-rada blockchain, čiji nepromenljivost počiva na ekonomiju, a ne veruje strankama. Čak i ako oni moraju da žive sa mogućnošću velikog vlade (ili druge bogate glumac) Bringing Dovn the mreže, oni mogu da utehu u činjenici da će to biti bolan i skup operacija. I nema sumnje da se nadaju da će criptocurrencies samo dobiti sigurniji, jer njihova vrednost i rudarstvo kapacitet nastavlja da raste.

S druge strane, za preduzeća i drugih institucija koje žele da bezbedno dele bazu podataka preko granica organizacije, dokaz-o-radu nepromenljivost nema nikakvog smisla uopšte. Ne samo da je zapanjujuće skupo, ali daje bilo dovoljno motivisani učesnik anonimno preuzme kontrolu nad lanca i cenzuriše ili unazad transakcije. Ono što ovi korisnici potrebno je nepromenljivost utemeljen u dobrom ponašanju većine identifikovanih validator čvorova, uz podršku ugovorima i zakonom.

Na kraju, za većinu permissioned slučajeva blockchain upotrebe, verovatno ne žele validator čvorovi biti u mogućnosti da lako i jeftino zameniti stare blokova u lancu. Kao Dejv Breza je tada rekao, "Put za korekciju pogrešno zaduženje je sa ispravnim kredita", nego se pretvara da je zaduženje nije došlo.

Ipak, za one slučajeve gde ne treba dodatnu fleksibilnost, Chameleon heševe pomoći da blockchains praktičan izbor.

Ovaj članak je prvobitno publishedon u MultiChain blogu i da je ovde postavljati uz dozvolu autora. Manje izmene su napravljene.

Privatna BlockchainsImmutabilitiPublic Blockchains

Slične vesti


Post Blockchain

Osjećaj primjene aplikacija upravljanja blokadom

Post Blockchain

Apple odobrava bitVallet iOS App Sa funkcijom slanja BTC-a blokirana

Post Blockchain

Bitcoin pravni eksperti: nChain SegVit kritike su pogrešne

Post Blockchain

Goldman Sachs: Blockchain je spreman za centralnu scenu

Post Blockchain

R3: Najveći probni probni udar je samo početak

Post Blockchain

Blockchain propušta 2 miliona bitkoinskih novčanica

Post Blockchain

Bitcoins Killer Apps

Post Blockchain

Blockchain.info kupuje Bitcoin aplikaciju App ZeroBlock

Post Blockchain

Da li verujete u Magicchain Magic?

Post Blockchain

Ruska centralna banka proučava tehnologiju Blockchain Tech

Post Blockchain

Blockchain Tech mogao da sačuva globalno preduzeće $ 550 milijardi godišnje

Post Blockchain

Etereum Creator otkriva nedostatak finansiranja od 9 miliona dolara