Interesovanje Blockchain-a raste u Rusiji (uprkos pravnim pitanjima) | RS.democraziakmzero.org

Interesovanje Blockchain-a raste u Rusiji (uprkos pravnim pitanjima)

Interesovanje Blockchain-a raste u Rusiji (uprkos pravnim pitanjima)

Brajan Zimbler je advokat i stariji partner u međunarodnoj advokatskoj firmi Morgan Levis u Moskvi. On savetuje prekogranične investicije i finansijskim pitanjima, pre svega na tržištima u razvoju. Zimbler je pomogao u pisanju ovog članka Dmitri Dmitriev i Andrej Ignatenko, saradnicima u Morgan Levis.

U ovom mišljenju komadu, autori ispitati prividni odmrzavanje u stavovima prema blockchain i Bitcoin u Rusiji.

Blockchain tehnologije privlače sve veće interesovanje iz ruskih finansijskih institucija i IT kompanija, i mogu biti spremne da prevaziđe skepticizam od ruskih regulatora. Ovo možda ne iznenađuje, s obzirom Rusije značaj u sektoru tehnologije, sa više od 120.000 domaćih programera i nastavlja rast u e-trgovini i aktivnostima na mreži.

Međutim, određene zakonske prepreke ipak mogu predstavljati izazov za promotere i programere criptocurrencies i drugih blockchain aplikacijama.

Početni otpor Bitcoin

Ruske vlasti su dali pažnju na potencijalne upotrebe criptocurrencies nekoliko godina, ali do nedavno je fokus bio na borbu protiv korupcije i anti-novca merama novca, zakonitost i upravljanje rizikom. Ruska centralna banka i Ministarstvo finansija su igrali vodeću ulogu u razmatranju ovih pitanja.

Ruski zakon trenutno se navodi da je rublja je nacionalna valuta, kao i da je zabranjeno izdavanje druge valute ili "valuti surogata" na ruskoj teritoriji. Neki ruski zvaničnici su tvrdili da criptocurrencies se tretira kao surogata, ali ova tačka ostaje kontroverzna.

2014. Godine, centralna banka je izdala zvanično pismo upozoravajući da bi trgovanje robe ili usluga za "virtuelne valute", kao i konverziju tih valuta u rubljama ili stranim valutama, da se koristi za pranje novca i finansiranja terorizma. Iako ovo upozorenje nije imala snagu zakona, služila je da stavi ruske banke i kompanije na znanje da će verovatno biti predmet posebne lupom transakcije sa criptocurrencies.

Omekšavanje stav

Početkom 2016. Godine, ruske vlasti su bile spremne da idu dalje u pokretu protiv criptocurrencies. Navodno, Ministarstvo finansija pripremilo nacrt izmjena i dopuna postojećih zakona koji bi nameću administrativne kazne i krivične kazne za izdavanje, kupovinu ili prodaju bitcoins. To će uključivati kazne u iznosu do 2,5 miliona rubalja (oko $ 39,000 po tekućim kursevima) za finansijske organizacije, kao i kazna zatvora do sedam godina za više rukovodioce.

Neki drugi ruski državni organi izrazili podršku ovim predlozima, uključujući i Ministarstvo za ekonomski razvoj i anketne komisije, federalne agencije sa vlasti nad krivičnim istragama.

Međutim, čini se da je ruska vlada je odlučila da ne nastavi ove amandmane, iz nekoliko razloga. Prvo, to je prijavljeno da se neki ključni igrači kao što su Ministarstvo pravde i Federalnog tužilaštva da ne podržava predloženi nametanje krivične odgovornosti. Neki posmatrači su tvrdili da postojeći ruski zakoni bi bili dovoljni da se bave kriminalnim aktivnostima, bez osnivanje posebnog pravila samo na osnovu korišćenja criptocurrencies.

Drugo, Rusija je sada istražuje potencijalne prednosti relevantnih tehnologija iza Bitcoin i drugih criptocurrencies. Shodno tome, neke ruske vlasti rade na novim zakonskim reformama da pruži legitimnu osnovu za primenu i razvoj criptocurrencies.

Zagovornici uključuju Herman Gref, predsednik ruskog bankarskog giganta Sberbanke i bivši ministar ekonomije i trgovine. GREF tvrdi da ako Rusija zabranjuje criptocurrencies, ona će rizikovati zaostajanja u inovacijama vezanim za blockchain i sličnih tehnologija. Drugi ruski zvaničnici su takođe izrazili interesovanje za blockchain, i dalji napredak očekuje se na tom frontu u 2017.

Testiranje blockchain

Konkretan primer ruskog interesa u blockchain tehnologija je Masterchain. Počevši u jesen 2015. Godine, centralna banka osnovala radnu grupu za proučavanje blockchain tehnologije i istraže mogućnosti praktične primene, sa naglaskom na finansijskim tržištima. To je dovelo do nastojanja da se uspostavi prototip distribuirana baza podataka za finansijske poruke.

U 2016, konzorcijum uključujući ruski plaćanja kompaniju KIVI, Accenture i četiri ruske finansijske organizacije počeo sa testiranjem blockchain tehnologije u saradnji sa centralnom bankom. Rad konzorcijuma rezultiralo Masterchain, kao Ethereum zasnovan blockchain prototip za validaciju i razmenu podataka klijenata i transakcioni informacijama.

Za razliku od Ethereum, Masterchain je permissioned (privatno) baza lancima blokova podataka koji istovremeno vidi centralni čin banci kao običnog korisnika u obradu plaćanja i pouzdani administratora.

Naredni korak može biti da se razvije dalje prototipa. Zvaničnici centralne banke su trenutno ispituje dva druga predložene verzije Masterchain. Jedan je Ethereum zasnovana i koristi koncenzus algoritam dokaz nezaposleni (POV) (da bude zamenjena sa dokazom o-udela (POS) algoritam kada Ethereum prebacuje na POS). Drugi već koristi POS.

Grupa od 10 ruskih finansijskih organizacija će testirati ove proizvode, sa ciljem eventualnog komercijalne upotrebe.

Drugi ruski predlog da vide uspostavljanje strukovnog udruženja - koja bi uključivala predstavnike raznih vladinih agencija - nazvao "Fintech" da pomogne u izradi zakonskih reformi za regulisanje blockchain tehnologije.

Novo telo bi se bavio raznim aplikacije blockchain tehnologije, kao što su elektronsko glasanje, notara sistema, održavanje akcionara, nekretnina i drugih zakonskih registre, i validaciju podataka klijenata i transakcioni informacijama.

Drugi ruski organizacije i poslovni lideri su takođe postaju aktivni u polju. Nacionalni saldiranje, Rusije Centralni registar hartija, pokrenula je e-proksi projekat akcionar glasa pilot koristeći permissioned blockchain rešenje.

Pored toga, Nacionalni univerzitet Perm Država Istraživanje je otvorila laboratoriju za proučavanje "kripto-ekonomiju" i blockchain sistema; istaknuti ruski preduzetnik je investirala u BlockGeeks medijima platformi socijalnog; i ruski isplate kompanija Kivi je emitovan planove za nadogradnju svoju osnovnu bazu podataka sa distribuiranih glavne knjige sistema u roku od pet godina.

Prepreke za pametne ugovora

Upotreba blockchain tehnologija za formiranje i sprovođenje pametnih ugovora je privukao interesovanje u Rusiji, ali može da zahteva dodatne pravne reforme.

Ova zemlja je već počela uključuje aplikacije za moderne tehnologije u svojim građanskim zakonima i praksom ugovora. Na primer, ruski zakon dozvoljava strankama da sklapa ugovore od strane razmenu elektronskih dokumenata putem e-maila ili na druge načine. Međutim, u nekim slučajevima može biti preporučljivo da se stvori poseban fizički dokument za uspostavljanje pravne osnove za kasnije elektronske komunikacije.

Korišćenje različitih vrsta elektronskih potpisa je takođe ovlašćen, prema pravilima kao Direktivom 1999 EU elektronskog potpisa, iako pojedini tasteri za verifikaciju može zahtevati sertifikat od strane ruskih komunikacionih vlasti.

Pored toga, veliki broj ruskih državnih organa da modernizuju svoje poslovanje da olakša razmenu dokumenata preko online sadržaja, kao što je elektronsko podnošenje poreskih prijava, računovodstvenih izveštaja i dozvole i patenata. Ovo uključuje Federal Poreska služba, Federalni zavod za intelektualnu svojinu, i Savezne službe za nadzor komunikacija, informaciona tehnologija i masovnih medija.

Dalje, notarske podneske mogu biti dostavljene elektronskim putem, a država kompanije registruju je dostupan na mreži.

Siva područja

Ipak, u nekim aspektima Rusija ostaje tradicija vezana tržište na kome su od suštinskog značaja fizičke dokumenti, i pečati. Posebno, prelazak na distribuirane glavne knjige sistema i virtuelnih ugovora će u suprotnosti sa postojećim, Centralna evidencija koje su zakonski potrebna za određene transakcije.

Primer je prodaja "Učešće interesa" u društvu sa ruskom ograničenom odgovornošću (DOO), koji se vrši beležnika ovjeru kupoprodajnog ugovora pisane i snimanje odgovarajućeg stupanja na državnom registru. Za prodaju akcija u akcionarska društva, transfer mora biti upisan u poseban registar, po pravilu vodi nezavisnog dobavljača usluga.

Dok ruski sudovi su takođe pristupanja digitalnu revoluciju - na primer, neke rasprave i odluke su sada dostupni na mreži - više su tradicionalni u odnosu na dokaznim predmetima. Generalno, sudovi zahtevaju proizvodnju originala ili overene kopije dokumenata, a nije jasno kako virtuelna ugovori treba da budu dokumentovani u ove svrhe.

U teoriji, može se predložiti blockchain rešenja za rešavanje nekih od ovih pitanja, na primer, da zameni Notarial sertifikaciju i korišćenje centralnih registara. Oni bi takođe olakšalo due diligence, kao potencijalni kupac može da potvrdi sve prethodne akcija transakcije.

Međutim, puna usvajanje blockchain rešenja bi značilo dalje ruske pravne reforme. Na primer, nije jasno kako će upotreba decentralizovanih autonomnih organizacija (taoi) ili sličnih aranžmana, gde su ugovori realizuju upotrebom unapred napisan kodovima, treba tumačiti u ruskim pravilima ugovora, bilo iz perspektive izvršnosti ili nameće obaveze za prekršaje. Pojave kršenja ili prevare u okviru decentralizovanog blockchain takođe može podići nove pitanja nadležnosti i uređuju zakonom, bez presedana u Rusiji.

Ova pitanja će zahtevati dodatnu pažnju sa ruskim zvaničnicima, IT programeri, advokata i drugih učesnika na tržištu. Na kraju krajeva, ako Rusija odluči da igra aktivnu ulogu u razvoju blockchain tehnologija, onda su neophodne zakonske promene verovatno će slediti.

Slične vesti


Post Blockchain

Antonopulos napušta sigurnosnu ulogu Blockchain-a da postane savjetnik odbora

Post Blockchain

Rootstock fiksira svetlost sa skaliranjem na lancima - na Sidechain-u

Post Blockchain

ASKS Detalji Blockchain Strategija u finansijskom ažuriranju

Post Blockchain

Bitcoin i Blockchain Up za debatu na konferenciji FutureMonei

Post Blockchain

Prekidanje bankarskog posla u trci do Blockchain-a

Post Blockchain

Još uvek ne dobijate Bitcoin? Evo objašnjenja za petogodišnjaka

Post Blockchain

Blockchain je novi model upravljanja

Post Blockchain

Lokalna samouprava u Južnoj Koreji Taps Blockchain za glasanje u zajednici

Post Blockchain

Public Blockchains Lure će postati neodoljiv za preduzeća u 2018

Post Blockchain

Blockchain pokreće Bitcoin.com, prikazuje neobjavljene Android aplikacije

Post Blockchain

Apple uklanja Blockchain Bitcoin Vallet Apps iz svojih App Store

Post Blockchain

Nova australijska politička stranka pokušava da popularizuje glasanje o blokadama