Dobro došli na ostrvo Bitcoin | RS.democraziakmzero.org

Dobro došli na ostrvo Bitcoin

Dobro došli na ostrvo Bitcoin

Zaboravite valute i robe. Možda najviše pomoći analogija za Bitcoin je "zemlja", kaže Ričard Gendal Braun.

Oleg Andrejev posted jedan smislen tveet neki dan:

Bitcoin nije protokol prenosa, ali protokol vlasništva. Novčići nikada putovati, ali jednostavno prebacite vlasnike.

- Aleksandr Andrejev (@oleganza) Mart 20, 2014

Moglo bi se tvrditi da je ovo trivijalno zapažanje - "kako bi drugi to radi ?!" - ali razmišljanje u smislu vlasništva i protokola za prenos vlasništva je iznenađujuće dobar način da misli o tome kako sistem funkcioniše. To je zato što je "protokol vlasništva 'uvida znači da postoji čitav drugi svet istorije, tradicije i presedan da uče od: zemlje.

Evo nekih zapažanja da motivišu misao:

  • U krajnjem stanju količina Bitcoin će biti fiksna, kao i zemljište
  • Bitcoin nije savršeno nepouzdani i nije ni zemlja
  • Bitcoin ne "troši" kroz upotrebu - samo transformišu i prenose. To je slično zemlji i razlikuje se mnogo robe koja se konzumira (ili barem degradiranih) upotrebom

U redu - nije savršeno paralelno, ali idemo sa njim za sada. Šta se dešava ako mislimo o Bitcoin kroz prizmu zemljišta?

Pa, prvo, omogućava nam da razmišljamo o kovanicama koje su još uvek nisu minirana. Možemo misliti o njima kao parcela na "Bitcoin ostrvo" koje nisu objavljena:

"Zemlja Tumačenje" od Bitcoin. Mislim "Bitcoin Island".

Drugo, to nam pomaže da stavi neku intuiciju iza koncepta 'neutrošenih transakcije izlaz ". Ovo su bitcoins koje su poslate negde, ali ne uvek i sami proveli. Tako da je skup svih neutrošenih transakcioni izlaza (UTKSOs) mogu se posmatrati kao najnovije stanje svakog Bitcoin koja je ikada minirano.

UTKSO je apsolutno od ključne važnosti za sve u Bitcoin i još vrlo malo ljudi misle u ovim uslovima, umesto govorimo o pogrešno termine poput "Adresa bilansima" i tako dalje.

Ali ono što je interesantno je: ako uzmemo "zemljišta interpretaciju" od Bitcoin, onda UTKSOs imaju veoma jednostavno objašnjenje: to su parcele zemljišta! I Bitcoin transakcije su samo akcije koje spajaju ili dijele ove placeve.

Zamislite Posedujem 20 bitcoins. Moj Bitcoin novčanik softver će pokazati "balans" na 20. Ali to je verovatno da je ovo stanje stvari se sastoji od više Neutrošen-transakcijskih izlaza.

Čak i da sam kupio svih 20 bitcoins u jednom potezu, to je verovatno da je prodavac spojio nekoliko manjih UTKSOs da dodate u ukupno dvadeset bitcoins. Pa, možda sam dobio tri parcele 'zemlje': 7 bitcoins u jednom, 7 u drugom i 6 u trećem. Moj ukupni 'fond' su 20 - ali je formirana od tri "UTKSOs".

Možda mi gazdinstva na Bitcoin Island izgleda ovako:

Možemo da neutrošenih transakcijskih izlaza kao parcelama na 'Bitcoin Island ". Plots A, B, C predstavljaju tri neutrošena transakcija izlaza upravljačka 20 bitcoins.

I sada je moguće naučiti ljude o Bitcoin transakcija bez potpuno ih zbunjuje!

Zamislite Hteo sam da kupim polovnog automobila za 11 mojih bitcoins. Hajde da se zamislimo da plaćaju naknadu za transakciju od 1 BTC da stvari ostanu jednostavne (ogroman nad-procene, naravno).

Moram da uradim neke stvari:

  • Prvi korak: Moram da dokažu vlasništvo nad zlatnika ja pokušavam da provedem
  • Drugi korak: Moram da kažem kako su kovanice će biti izdvojeno - koliko ja slanje i gde? 11 prodavcu, 8 do mene i 1 za rudar u ovom slučaju
  • Treći korak: Moram da precizira šta su novi "vlasnici" će morati da rade da bi dokazali da zaista ne poseduje novac. Drugim rečima, treba da precizira šta će morati da urade u svom koraku jednom kada pokušavaju da provedu svoje novčiće u budućnosti

Ovo radim u Bitcoin izdavanjem transakciju koja ostvaruje sva tri koraka u jednom. Evo šta bi moglo reći:

"Ja sam vlasnik tri neutrošenih transakcija izlaza:. A, B i C. U ukupno oni predstavljaju dvadeset bitcoins Ovde je moj dokaz da imam pravo da provede A. Ovde je moj dokaz da imam pravo da provede B Ovde je moj dokaz imam pravo provesti C. Ovim se preoblikuje svoj zaplet u dve nove parcele: jedna parcela 8 jedinice veličine, koje nazivam Ks i drugi parcela 11 jedinice veličine, koje nazivam I. Ko mine ova transakcija može tvrde preostalu 1 BTC. Ako mogu da zadovolje sledeće uslove onda će se smatrati da poseduju Ks:.. Ako može da zadovolji sledeće uslove onda će se smatrati da poseduju I :. "

Ja ću postaviti uslove, tako da samo prodavac automobila može da zadovolji I uslov i da samo ja mogu da zadovolji Ks uslov (to je moj promena i ne želim nikog da troši!).

Krajnji rezultat je da sam jednostavno sam preuredio imanja:

Transakcija izlaza A, B, C su sada potrošen, zamenjena dva nova neutrošenih transakcioni izlaza Ks i I. Ks je moj kusur I sada pripada auto dilera i F ide u rudara.  

Ali možemo da idemo dalje. Sada možemo imati informisan diskusiju o tome šta "vlasništvo" znači u Bitcoin. Kada sam "poslati" bitcoins nekome, ja ne dodeli vlasništvo pojedinca. Ono što ja zapravo radim je za opredelane uslov - i svako ko može da zadovolji takvo stanje će se smatrati vlasnik.

Sada, normalno, stanje je vrlo jednostavna. To govori nešto slično:

"Da bi provesti ovaj izlaz mora dokazati znate javni ključ koji hashes na adresu :. A ti mora dokazati da poseduju odgovarajući privatni ključ izdavanjem digitalni potpis".

To je ono što "OP_DUP OP_HASH160." stvari koje ponekad vide se obično kaže.

Ali su uslovi mogu biti daleko složeniji od toga. To je sve svodi na to kako ste napisali transakciju.

Gde ovo vodi?

U redu - tako razmišlja o Bitcoin u pogledu zemljišta nam pomaže da izgrade neku intuiciju oko UTKSOs, koje možemo setiti kao "parcela na Bitcoin ostrvu" i vidimo da Bitcoin transakcije su zapravo samo način da se spoje ili podelite ove parcele zemljište i nametne uslove koji omogućavaju ljudima da potvrdi vlasništvo.

I sada stvari postaju stvarno zanimljive. Zato što postoje sve vrste zanimljivih pojava koje se dešavaju sa transakcijama zemljišta koje možemo da koristimo da mislimo o Bitcoin problemima.

Fungibiliti

Zemljište analogija radi jer bitcoins nisu savršeno zamenljivi. Naravno - postoje projekti pokušavaju da prevaziđu, ali ovo izgleda kao trku u naoružanju između programera i agencija za sprovođenje zakona. U meri u kojoj fungibiliti ostaje nesavršen, što vozači mogli prisiliti različite 'zemljišne parcele' to imaju različite vrednosti?

Za mene, najveći tema na horizontu za fungibiliti je "novčić prljanja ',' davanje dozvole" i drugi programi namenjeni 'oznaku' Bitcoin adresa ili UTKSOs.

Vidim ove šeme kao direktno analogna pojmovima kao što su zemlje 'plamenjače "s jedne strane, i možda" planiranja dobiti ", s druge strane. Na primer, ako ste vlasnik "zaplet Bitcoin zemljišta" koja je 'na belu listu' razmenom ili finansijskog firmi tako da možete da pristupite svoje usluge, verovatno vaš 'parcela' bi bilo vredno više od jednog koji nije imao da imovina?

Možda je ne čudi da je pitanje fungibiliti je tako vruće sada.

Mineralna prava i boji Moneti

Dva komada naizgled identičan zemljišta može da vredi mnogo različitih iznosi: ako se sedi na ulju, a vlasnik ima mineralne prava, kupac će biti spremni da ih plate više za svoju zemlju nego da nije!

Možda je to korisno analogija za obojene kovanica: dva identična bitcoins može trgovati na različitim cenama ako jedan od njih je "obojen" od poverenja izdavaoca. Koje su poreske implikacije? Šta se dešava kada projekti pokušavaju da dodate novčića obojenost na Bitcoin sukob sa projektima koji pokušavaju da stvore fungibiliti?

Altcoins

Možda Altcoins su samo različiti ostrva! Ako postoji Bitcoin ostrvo, a zatim verovatno Litecoin ima Litecoin Island i Dogecoin ima Dogecoin Island?

Ovo tumačenje sada nam pomaže da jasnije razmišljamo o ulozi i vrednosti altcoins. Možda je urođena karakteristika valute (kraće vreme potvrda? Korišćenje script?) Čini ostrvo atraktivnije mesto za život. Ali, ako sva infrastruktura i stanovništvo je na Bitcoin Island onda ove funkcije ne može biti dovoljno - ko zna.

Naknade i Veb veze

Moguće je da nametne uslove za parcelama u mnogim zemljama. Hipoteka kompanija može da spreči prodaju zemljišta, osim ako je dug izmiren i neke vlasnici zemlje u Velikoj Britaniji su užasnuti kada su saznali da im je vlasništvo nad zemljištem došao sa skupom obligationto plate za održavanje lokalne crkve.

U nekim slučajevima, obaveza je kratkotrajan (npr hipoteka doplatu), ali u drugim, to traje preko transakcija (npr Chancel popravka odgovornost). Pitanje Ja ne znam odgovor na je: da li napisati Bitcoin transakciju koja nameće uslove na UTKSO koji propagiraju? To je: da li napisati transakciju tako da onaj ko provodi UTKSO mora da nametne isto stanje na svom transakcije izlaz?

Zaključak

Naravno, zemlja analogija je nesavršen, ali mislim da ima nešto u tome. Ako ništa drugo, mentalna slika 'Bitcoin Island' s UTKSOs što su parcele zemljišta se oseća kao jako koristan jedan. To je sigurno pomoglo moje razumevanje.

Richard Gendal Brovnvrites na Bitcoin i drugim trendovima u oblasti finansija ovde, njegovi stavovi ne predstavljaju nužno IBM-a. Ovaj članak je ovde objavljeno uz dozvolu.

Coloured CoinsBitcoin Protokol

Slične vesti


Post Bitcoin

Gde je Gavin Andresen? Tihi egzil bivšeg lica Bitkoina

Post Bitcoin

Sales Surge za elektronsku firmu posle Bitkoin crnog petka

Post Bitcoin

14 naslova koji su razbijeni Bitkoin i Blockchain u 2018. godini

Post Bitcoin

Cripto Correction: Bitcoin i Ether Dive kao tržište sheds $ 13 milijardi

Post Bitcoin

Korisnik Florida LocalBitcoins gubi ponudu za odbacivanje MSB Charge-a

Post Bitcoin

Bitcoin.org upozorava na napade u susret budućem izdanju Bitcoin softvera

Post Bitcoin

LocalBitcoins debuts bitkoin fakturisanje kao prvu trgovačku funkciju

Post Bitcoin

Flimsi Floor? Bitcoin Charts Predložite cenu U padu u igri

Post Bitcoin

Preveliki broj Bitkoina: Smisao pretjeranih pretpostavki inventara

Post Bitcoin

Bitkoin, Pariz i terorizam: Šta su mediji pogrešili

Post Bitcoin

Zašto težina? Bitcoin Scaling se pomera iznad veličine bloka

Post Bitcoin

LinkedIn Killer? Bitcoin Upstart 21 preuzima društvenu igru putem e-pošte