Da razumem Bitcoin, studirao sam Karla Marka | RS.democraziakmzero.org

Da razumem Bitcoin, studirao sam Karla Marka

Da razumem Bitcoin, studirao sam Karla Marka

Tom Goldenberg je glavni tehnološki na Commandiv, kombinovanom zaliha i kripto trgovačke platforme pruža investitorima sa automatizovanih trgovačkih preporukama i Rebalans alata. 

Da biste čuli sve od hvalisanjima i hipe oko Bitcoin i blockchain ovih dana, trebalo bi da mislim da će to rešiti sve naše savremene svetske probleme.

Veb 3.0 dolazi - novo digitalno doba. Ne industrija će izbegavati prekida, bez obzira da li zdravstvu, vlade, finansija ili maloprodaje.

Ipak, ovo može biti, da citiram autor Antonio Garcia Martinez:

"Monumentalna Oholost na pretpostavku da je lek za naše društvene bolesti leži u nekom kao-još uninvented budućnosti, a ne nekoj zaboravljenoj prošlosti."

Postoji mnogo toga možemo naučiti iz istorije - onoliko koliko možemo otkriti kroz nove tehnologije.

Zato sam upustio u marksizma da razumeju više o tome šta Bitcoin se zapravo radi.

Čitanje Satoshi je beli papir

Seo sam i pročitao Satoshi Nakamoto originalni beli papir na Bitcoin prošlog meseca, i moram da kažem da je moj um je zaista vazduh. To je izvanredan posao.

Ipak, imao sam nekoliko pitanja bez odgovora:

  • Šta događaji uticali ideje iza Bitcoin?
  • Zašto bi autor izabrali da budemo anonimni?
  • Da li Bitcoin stvarno ono Satoši kaže da je? Da li je to ono što on (ili ona, ili oni) značilo da bude?

Kao što sam odražava na ova pitanja, stigao sam na uvid da mislim da se odnosi i na Satoshi i Mark:

"Genije je kreativan, ali ne može predvideti."

To je, kako Marks i Satoši zglobni obrazložena, dobro promišljena viziju budućnosti. Ali ni imao moć da predvidi kako će njihove ideje utiču na druge ili da se implementira. A ni mogao da kontrolišem svoje kreacije.

Genius je često reakcionarna

Marksove ideje o komunizmu i ekonomije su pod uticajem njegove okoline. Bio je to isti sredina koja je uticala na širenje svojih ideja - strah od industrijalizacije; da će nova tehnologija učiniti radnici beskorisno.

To je ironično, jer takođe opisuje naš trenutni ambijent, sa usponom veštačke inteligencije.

Termin "ludističku" se odnosi na stvarnu grupi vreme kada je protiv nove tehnologije. Ove promene, kao i ogromne nejednakosti između industrijalaca i radnika, zatraženo Mark u velikoj meri kritikuje kapitalizam i umesto toga predlažu komunalnog sistema.

Bitcoin je takođe proizvod svog okruženja. Satoši beli papir je prvi put objavljen 2008. Godine, ubrzo nakon recesije 2007. Godine. Taj događaj izazvao je erozije javnog poverenja u finansijske institucije da, do današnjeg dana, još uvek u lošem stanju. Tako, je rođena ideja da zaobiđu institucije.

Uklanjanje centralizacija

Marks i Satoši prišao svoje probleme u nešto sličan način. Mark zagovarao sistem apatrida, gde radnik kontrolisanog sredstva proizvodnje. Privatna svojina će biti napuštena za pojam opštinske imovine, a država bi "uvenuti," u formulacijama Marksove često koautor Fridrih Engels.

Očigledno, ovo Vithering nije desilo u zemljama u kojima komunisti preuzeli države - dogodilo se suprotno, sa užasnim rezultatima.

Satoši tražio da se uklone finansijskih posrednika - banke i kompanije kreditne kartice koje kontrolišu svetski tok vrednosti. Umesto toga, peer-to-peer mreža bi biti uspostavljena, bez centralne vlasti. Mreža će biti pažljivo osmišljena tako da nijedan glumac mogao da utiče na transakcije nepravedno.

Đavo u detaljima

Kao sjajan kao ideja za Bitcoin može biti, njegova stvarnost danas je inarguabli razlikuje od onoga što Satoši predviđeno. U belom papiru, bitcoin se opisati na sledeći način:

"Verzija elektronske gotovine isključivo peer to peer će omogućiti onlajn uplate treba poslati direktno sa jedne strane na drugu, bez prolaska kroz finansijske institucije."

Iako to nije nužno pogrešno, to nije način Bitcoin se prvenstveno koristi i danas.

Satoši nisu uspeli da predvide teškoće Bitcoin je skaliranje milijardama transakcija. Naknade za kupovinu i prodaju Bitcoin, kao i nemogućnost mreže za brzo obradi transakcija, promenili samoj svojoj prirodi. To se sada koristi manje kao način plaćanja, a više kao skladište digitalnog bogatstva.

Bitcoin je glavna upotreba stvari danas su kao spekulativne instrument (mnogi trgovci su mami velikih pricesvings) i kao "digitalni zlata." To nije način Satoši prvobitno predviđeno njegovo usvajanje.

Marks, kao što je već pomenuto, slično nisu uspeli da predvide kako bi njegova ideologija da se koristi za manipulaciju i iskoristi populaciju. Ideja o ekonomiji bez državljanstva postao, u praksi, totalitarizam. Populisti koji su tvrdili da imaju najbolje interese radničke u bi srce podleći iskušenju moći.

Njihovi legata

Ipak, kako Bitcoin i marksističke misli nastavljaju da žive, u adaptiranim oblicima.

Marksizam pod uticajem nekoliko radničkih pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama, a Marksove kritike kapitalizma i dalje ponavljali kako ekonomisti i grassroots pokreta. Osim toga, nekoliko zemalja usvojili su socijalne demokratije unapređivanje komunalni oblik kapitalizma.

Što se tiče Bitcoin, njegova budućnost sada igra ispred nas. To ne može biti konačno rešenje (izraz sa sopstvenim istorijskim prtljag) za peer-to-peer plaćanja. Ali kao digitalni robu, ona je revoluciju bogatstvo način na koji ljudi prodavnice.

Marks i Satoši su bili veliki umovi, a njihovi kreacije će nastaviti da utiče na buduće generacije. To ne znači da su znali ili su mogli kontrolisati kako bi se te ideje iznedriti u životu. Možemo da poštuju svoje darove, dok priznajući da nemaju potpunu, savršen odgovor.

Satoši NakamotoPoliticsBitcoin

Slične vesti


Post Bitcoin

Priprema za povlačenje? Bitkainska cena kaplja ispod 6.000 dolara

Post Bitcoin

Povratak iznad 5.500 dolara: Bitcoin Shrugs Off Fork uz cenu Rebound

Post Bitcoin

BitInstantov Charlie Shrem vidi Bitcoinove bitke ispred # Bitcoin2013

Post Bitcoin

Bitcoin Bovl Merchants Pogledajte Techs Big Picture, ali malo prodaje

Post Bitcoin

BTCChina podrška daje BIP 100 Bitcoin Hashrate većinu

Post Bitcoin

Bitcoin Fondacija poziva na pristup istraživanjima iza BitLicense

Post Bitcoin

UASF Revisited: će Bitcoinova revolta za korisnike ostaviti trajnu ostavu?

Post Bitcoin

BitcoinTalk forum hacked bi The Hole Seekers

Post Bitcoin

Radikalna akademija: Novi Hacker tim Amira Taakija širi bitkoin u Siriji

Post Bitcoin

Počinje Gold Rush: dan Bitcoin je na vrhu američkog dolara

Post Bitcoin

Bitcoin Foundation izdaje upozorenje o prevaru preko kloniranih veb stranica

Post Bitcoin

BTC China pokreće prvi Soft Bitcoin ATM interfejs