Unutar MAST: Mali poznati plan za unapređenje Bitcoin Smart ugovora | RS.democraziakmzero.org

Unutar MAST: Mali poznati plan za unapređenje Bitcoin Smart ugovora

Unutar MAST: Mali poznati plan za unapređenje Bitcoin Smart ugovora

Uprkos tome što je najveći i najduža blockchain, Bitcoin nije baš poznat po svojim programskih funkcija.

U doba kada se novi blockchain projekti stalno obeća veće i bolje (i platforme kao Ethereum otvoreno sudsku više početnika kodere), Bitcoin je čak cenjena svoju jednostavniji, bezbedniji izgradnju. Ali to ne znači da rad nije u toku da bi više napredne funkcije u mrežu.

Ako i kada određena sporna promena kod nadogradnje se zove SegVitis raspoređene (a to ostaje da), protokol programeri kažu da bi to moglo otvoriti put za niz novih tehničkih unapređenja. Ovo uključuje dugogodišnju Merkelized apstraktne sintakse Trees (MAST) nadogradnju, koncept upakovanu u zvaničnom proposalbi Bitcoin Core Developer Johnson Lau početkom 2016. Godine.

Još jedna nova komad najsavremenije kriptografije, Mast ne omogući nove pametne ugovore po sebi, ali smanjenjem veličine podatke potrebne za Bitcoin scenarija, omogućava "komplikovane uslove Redemption" koji nisu trenutno isplativa delimično zbog prostora ograničenja.

Lau rekao CoinDesk:

"Mast čini komplikovane pametne ugovori postanu vrlo malih dimenzija. Ovo smanjuje potrošnju bloka prostor i poboljšava privatnost, kao što samo otkrivaju mali deo pametne ugovora za javne blockchain, tako da je još teško analizirati."

Na više tehničkom nivou, Mast može se opisati kao produžetak da plati Script Hash.

Korišćenjem Merkle stabla (istu strukturu podataka koja čuva transakcije u Bitcoin blokovima), što omogućava novi način ugradnje i obrada skripte koje nudi više mogućnosti i privatnost.

Zvuči tehnička (a možda i kao male promjene), ali mnogi Bitcoin programerima je uzbuđen potencijalom jer smatraju da proširuje mogućnost Bitcoin da se koristi kao "programabilnim novca".

Smart ugovor konfuzija

Izađe na minut, a "pametni ugovor" je termin koji se odnosi na fragment koda koji nameće pravila sama, bez oslanjanja na posrednika za tumačenje pravila i rešava sporove kada se pojave.

Iako je tendencija da se misli pametnih ugovora, kao složenije programe, svaki Bitcoin plaćanja koristi. Osim ako pošiljalac obezbeđuje pravo digitalni potpis (dokazuje da je on ili ona je vlasnik), mreža neće preneti Bitcoin.

Ipak, kao što je pomenuto, ta definicija može zvučati undervhelming u kontekstu Ethereum, alternativnog blockchain aplikacije platformu koja omogućava programerima da kreiraju praktično bilo kakvu vrstu pametne ugovora.

Lau primetio koliko. "Za pametne ugovore koji se zaista 'pametan', trebalo bi da omogući ljudima radi nešto više od jednostavnog plaćanja", rekao je on.

Vredi napomenuti, takođe, da Bitcoin je programski jezik je prethodno podržala složenije vrste pametnih ugovora.

Međutim, digitalni valute još uvek pod pseudonimom tvorac Satoši su Nakamoto morao rip mnogi od njih se još 2010. Godine, kada on ili ona shvatila da postoje greške koje zlonamerni akteri mogu da koriste da blokira mrežu sa spam. Trebalo mi je vremena da izgrade tu funkcionalnost nazad.

Imajući ovo u vidu, Lao je sastavio još jedan Bitcoin proposalfor gomilu novih "opcodes '(omogućavaju nove pametne ugovora), od kojih su mnoge vraćeni u okruženju za testiranje, rekavši ovo bi verovatno biti razvijen u tandemu sa jarbola.

On je dodao da bi njegov predlog dalje ponovo neki koji su pocepana je pre sedam godina.

Iako, kad za to dođe vreme, Lao je naveo da ne očekuje da svi opcodes predloženih u BIP (Bitcoin predlog poboljšanje) da bude prihvaćen. "Čak i samo nekoliko (npr OP_CAT ili OP_KSOR) će omogućiti stvari koje nisu moguće danas," rekao je on.

I, opet, oni će biti u paketu sa jarbola.

Nove Bitcoin koristi

Tu su praktične koristi za ove funkcije, i Lao ukazao na nekoliko slučajeva upotrebe za jarbol u kombinaciji sa novim opcodes.

Jedan je šema kladionica "bez poverenja je potrebno", rekao je on. Njegova primena primer koristi predloženi opcodes OP_KSOR i OP_RSHIFT, ali je napomenuo da postoje i drugi script kombinacije zovu "sporazumi" koji se postigli istu stvar.

Ovo određuje kako se korisnici mogu koristiti sredstva, i "često traži, prema Lau".

Blockstream otkriven je prošle godine da je eksperimentisao sa sporazumima o test bočnog lanca - a blockchain sa drugačijim sistemom pravila koja je vezana za Bitcoin.

Ideja je da korisnicima veću kontrolu nad svojim Bitcoin, čak i ako je ukradeno. Recimo da želite da pošaljete Bitcoin na razmjenu, ali si zabrinut zbog razmene gubitka fondova, kao što se desilo sa Mt Gok.

Koristeći konstrukciju koja se zove "svod", možda je najpoznatiji primer zavet, korisnici mogu da pošalju svoje Bitcoin na novu adresu, zajedno sa određenom vrstom scenarija. Efektivno, taj scenario ima moć da sisati Bitcoin natrag u slučaju hack A MT Gok co-stilu.

Ova konstrukcija bi zahtevalo novi opcodes OP_CAT i OP_CHECKSIGFROMSTACK.

Vredi napomenuti, međutim, da su neki programeri su skepticalthat svodovi će raditi, i mislim da bi štite sredstva biti bolje postići na drugi način.

To je rekao, postoje mnoge vrste zaveta. Suosnivač MIT-digitalni Valuta inicijativa Jeremi Rubin opisao niz drugih primera u prezentaciji na Stanford blockchain bezbednosnoj konferenciji prošle nedelje.

I, postoje i drugi razni ideje o tome kako se mogu koristiti mast (koje kao da iskaču nasumično i često kada razgovor sa proizvođačima Bitcoin).

Lightning laboratorije inženjer Olaoluva Osuntokun, koji je takođe predstavljen na Stanford, pomenuo da bi Mast i poboljšati Lightning Netvork.

Ovaj vrhunski sloj mreže, sa ciljem da se poveća Bitcoin kapaciteta, treba neko da prati kanal se koristi za povezivanje stranke u transakciji u slučaju da je jedan pokušava da prevari. Mast može da pomogne u outsourcing ovu potrebu trećem licu, jer smanjuje prostor za skladištenje potrebno da to učini.

Mali koraci

Osim MAST i opcodes u paketu sa njim, postoje i drugi pametni ugovora ideje plutajući okolo.

Najmanje dve groupsare radi na opcodes da menjaju bitcoin dodati bočne lance funkcionalnost, ranije pomenuo. Međutim, kao i mnoge druge mogućnosti, SegVit uspeti lakše, jer se kotrlja od novi način izrade velike promene konsenzus.

Lightning Mreža ko-autor Josip Pun pominje u nedavnom predstavljanju da će njegov prijedlog realizacija koristi zanimljiv sistem pametnih ugovora koji proizilaze iz nekoliko opcodes koji su u Bitcoin već.

Što se tiče MAST, R & D je u toku. U razgovoru sa CoinDesk Rubin je naveo da je razmišljao kroz novu, potencijalno bolji način sprovođenja istu stvar. Ali, za sada, sporno kod promena SegVit izgleda da je glavna prepreka.

Ipak, čak i ako je promena konsenzus se ne aktivira u narednih osam meseci, Lao istakao da postoji još jedna "manje elegantan" način zaobilazi problem transakcija poslušnost i tako dodajući podršku za jarbol - što je potez koji bi mogao da mesto Bitcoin nazad u šira pametan ugovori razgovor.

Slične vesti


Post Altcoin

Pokreće knjigu o bitkuin peer-Revieved Academic Journal

Post Altcoin

Bitcoin lideri razmene traže obnovu poverenja u posljednje vrijeme od Mt. Gok

Post Altcoin

Bitcoin startup CoinJar navodi porez kao uticaj na UK premještanje

Post Altcoin

Bitcoin Ekchange Operator Optužen za snimanje kreditnih unija

Post Altcoin

Bitcoin Platform Coinifi širi uslugu u 34 zemlje

Post Altcoin

Zaboravljeni član fjorda nalazi slavu - Veekli Bitcoin Reviev John Lavs

Post Altcoin

MakerDAO i više: potraga za stabilnom stabilnom produkcijom se nastavlja

Post Altcoin

Bitbank nudi više Bitcoin izbor za japanske kompanije

Post Altcoin

UNOCS pokreće uslugu mosta za pružanje trenutnih plaćanja trgovcima

Post Altcoin

Ideje Blockchain-a istraživane na CoinDesk Makeavon Dai One

Post Altcoin

BitOcean izdaje dvosmerni Bitcoin bankomat za konkurisanje sa tržišnim liderima

Post Altcoin

Bitcoin treba agresivnu pravnu odbranu